”Man känner sig fri när man dansar”

Liam har själv fått välja design och färgkombination på sin discoutstyrsel. Han tycker att kläderna har bra rörlighet och att de syns väldigt bra på dansgolvet. ”De är jättesnygga och coola!”, säger han.
Liam har själv fått välja design och färgkombination på sin discoutstyrsel. Han tycker att kläderna har bra rörlighet och att de syns väldigt bra på dansgolvet. ”De är jättesnygga och coola!”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

12-årige Liam är mästare på discodans och har redan vunnit VM-guld. ”Jag blir på mycket bättre humör och slipper tänka dåliga tankar när jag dansar”, säger han.

Tina Harr
Publicerad

Musiken dånar och basen dunkar ur högtalaren. Energin är hög och ett femtontal barn i svarta, tajta kläder gör koordinerade rörelser medan hårtofsarna fladdrar fram och tillbaka i takt till musiken i spegelsalen.

En person sticker ut en aning. Det är Liam. Men att han är ensam kille på dansträningen är inget han tänker så värst mycket på.

– Jag har inget emot det, det är bara kul. Jag har också mest tjejkompisar, säger han.

Liam bor i Västerås och började dansa för drygt sex år sedan. Främst för att hans bror också dansade och för att det såg kul ut att röra kroppen till musik. Det dröjde inte länge innan Liam och hans tränare insåg att han hade talang. Han började med hiphop. Nu dansar han istället modern stil, jazz och disco.

– Man känner sig så fri när man dansar och kan göra lite vad man vill. Disco går snabbare och det är lite mer popmusik, vilket jag gillar.

Än så länge har Liam vunnit EM-silver och VM-guld i discodans. Nu förbereder han sig för flera tävlingar, både i Sverige och utomlands. Bland annat EM i Polen och VM i Tjeckien. Och det är hårdträning som gäller.

Liam tar tio danslektioner på dansskolan i veckan, plus två danslektioner i veckan på grundskolan han går på. ”Ibland kan det kännas trist och som att man inte orkar innan träningen, men sedan blir man alltid på bra humör när man väl är här”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

Liam har tio danslektioner med sin klubb och två lektioner på sin skola varje vecka.

– Jag blir på mycket bättre humör och slipper tänka dåliga tankar när jag dansar, säger han innan det är dags att gå in i mitten av salen medan de andra väntar längs sidorna.

Liam svingar bak armarna i stora cirklar och fortsätter med eleganta balettsnurrar. Han böjer sig smidigt ner, tar sig snabbt upp på fötter igen och gör en spagat i luften.

Musiken stängs av tvärt. Sedan upprepar Liam och hans kamrater samma steg till samma låtslinga igen. Och igen. Och igen.

– Jag gillar musik och tänker inte ens på att man hör samma låt om och om igen. Jag blir alltid glad när jag kommer hit.

Liam har vunnit flera priser och pokaler. Nu övar han inför flera stora tävlingar han ska delta i under året, genom hård träning med sin dansklubb, Västerås Danscenter. ”Mina kompisar tycker att det är jättekul och coolt att jag tävlar i så stora tävlingar”. Foto: Ari Luostarinen

Några av numren gör han själv, andra dansar han ihop med kompisar. Det gäller att ha bra kommunikation och stötta varandra när man dansar tillsammans, tycker Liam. För man får öva mycket innan man klarar alla danssteg.

Innan tävling är det alltid pirrigt.

– Jag brukar ta det lugnt och tänka att det kommer gå bra. Skulle det vara så att man ramlar, vilket har hänt, är det bara att fortsätta.

Liam tycker att det hade det varit kul om fler killar hade dansat och förstår inte riktigt varför dans anses ”tjejigt”.

– Kanske är det för att det är så många tjejer som dansar. Då blir det liksom en tjejgrej. Men det är det ju inte, säger han.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons