”Existerar inte ett bättre julöl”

Favoriten är inte för alla – men här är SvD:s testares tio favoriter.
Favoriten är inte för alla – men här är SvD:s testares tio favoriter. Foto: Colorbox ill.Joakim Ståhl

40 julöl ska i år finnas över hela landet. SvD har botaniserat bland 28 svenska bidrag och valt ut 10 favoriter.

Thomas Berglund
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 10

Bäst, men inte för alla

Mysingen Midvinterbrygd (17732), 50 cl, 6,0%, 34:00 kr, Nynäshamns Ångbryggeri

Betyg: 6 av 6

Sexor på tärningen i fyra av de senaste fem årens julölprovningar säger en del. Men 2019, när panelen var ovanligt bred, kom den inte ens med på listan. Det säger också att den här lena kryddbomben med toner av kryddnejlika, muskot, enbär, vanilj och apelsinzest inte är för alla. För några av oss existerar inte ett bättre julöl i hela världen.
 

Annons
Annons

2 / 10

Brygd för den som uppskattar stram beska

Oppigårds Winter Ale (11320), 50 cl, 5,3%, 29:90 kr, Oppigårds Bryggeri

Betyg: 5 av 6

Även Oppigårds har en lång tradition av toppbetyg i SvD:s julölstester. En brygd för dig som uppskattar en stram beska – ovana öldrickare kan nog uppfatta den som rätt tuff – och tydligt rostade malttoner. Beskan balanseras bra av en lätt sötma och fint avrundade toner av torkade aprikoser, knäck, choklad, kryddor, grape samt apelsinskal.

Annons
Annons

3 / 10

Kan tilltala de flesta

Jämtlands Julöl (11382), 33 cl, 6,5%, 24:90 kr, Jämtlands Bryggeri

Betyg: 5 av 6

Vi vägrar helt enkelt att fira jul utan flaskan med Storsjöodjuret. "Nästan som en manual för hur ett bra julöl ska vara", skrev vi förra året och det tål att upprepas. Med en tydlig, men ändå återhållen sötma, samt inslag av vörtbröd, torkad frukt, kryddor, pomerans och knäck är det en julale som nog tilltalar de flesta utan att för den skull flörta vilt.

Annons
Annons

4 / 10

Matchar både sill och skinka

Nils Oscar Kalasjulöl (11300), 33 cl, 5,2%, 21:90 kr, Nils Oscar

Betyg: 5 av 6

Nils Oscar brukar vi utnämna till julens bästa "allroundöl", och vi gör det igen. En mellanmörk lager med brödiga toner och stråk av aprikos, ljus sirap och pomerans. Som matchar både sill och skinka och som dessutom kommer väl överens med snapsen. Med en karaktäristisk beska och bra eftersmak gör den sig bra även på egen hand.

Annons
Annons

5 / 10

Gutarnas främsta formkort

Winter Bulldog Ale (11301), 33 cl, 6,2%, 19.90 kr, Gotlands Bryggeri

Betyg: 5 av 6

Wisby Julöl fixar lite överraskande bara en fyra på tärningen i år, Winter Bulldog Ale kliver i stället in som gutarnas främsta formkort. Mörk, kraftfull och kryddig biter Krut (jycken på etiketten) ifrån sig bra. Här finns många lager med maltiga, lätt "stalliga", toner som kompletteras av, russin, knäck, kakao och en finstämd hint av ananas.

Annons
Annons

6 / 10

Måttlig alkoholstyrka men ändå fylligt

Stigbergets Vinterbloss (11842), 44 cl, 5,0%, 28:50 kr, Stigbergets Bryggeri

Betyg: 5 av 6

Årets roliga nyhet nummer ett. Rökiga toner gör sig bra till julmaten. Stigbergets Vinterbloss är med en måttlig alkoholstyrka ändå fylligt med välhumlade, lite "tjäriga", toner av kavring, mörk choklad, charkuterier, torkad frukt och kaffe. Har du inte provat ett rökigt julöl är det dags att köra så det ryker.

Annons
Annons

7 / 10

Sitter som en smäck till skinkmackan

Ocean Julöl (32167), 50 cl, 5,8%, 29:80 kr, Oceanbryggeriet

Betyg: 5 av 6

Ocean från Mölndal har varit med ett tag, men det är först nu vi har fattat hur bra det är. En strong ale – i en jättesnygg flaska! – med behaglig "sälta", markerad beska, inledande sötma och en torrare eftersmak. De finstämda tonerna av vörtbröd, choklad, kanel, knäck, torkad frukt, nötter och pomerans sitter som en smäck till skinkmackan.

Annons
Annons

8 / 10

Tjäriga toner i öl med fin – men tung – beska

Wisby Julbrygd (11311), 33 cl, 6,0%, 21:90, Gotlands Bryggeri

Betyg: 4 av 6

Julbrygden från Gotland är i år en liten besvikelse, men det är fortfarande ett mycket bra julöl. Rökmalten som sätter pricken över i, och som hjälper till med att spjälka den feta julmaten verkar man ha snålat lite på i år. Kvar är den fina men samtidigt rätt tunga beskan med sina tjäriga toner och inslag rågbröd, choklad, tobak, apelsin, och kaffe.

Annons
Annons

9 / 10

Ett godisöl som inte är för sött

Annual Snowball (36851), 33 cl, 5,6%, 24:70 kr, Fjäderholmarnas Bryggeri

Betyg: 4 av 6

Årets roliga nyhet nummer två. En red ale, eller amber ale, som bryggs på en liten ö i Stockholms inlopp. Smaken är friskt fruktig men samtidigt knäckigt och karamelligt rund. Ett godisöl som inte är för sött med inslag av aprikosmarmelad, knäck, fruktkaka, apelsinskal, choklad och toffee. Ingen riktig julbira, men en kul variant av en rätt ovanlig öltyp.

Annons
Annons

10 / 10

Alkoholfri som står sig bra i sällskapet

Nils Oscar Alkoholfri Julöl (11942), 33 cl, 0,4%, 18:50 kr, Nils Oscar

Betyg: 3 av 6

Att brygga ett bra julöl utan alkohol är ingen lätt sak, och metoderna varierar. Resultatet blir lätt spretigt, vörtigt, tunt och metalliskt. Det känns därför bra att kunna rekommendera Nils Oscars relativt fylliga brown ale, som med inslag av knäck, torkad frukt, apelsin, enbär och gran gör skäl för tre prickar på tärningen även i det här sällskapet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons