Vinkällare i toppklass: ”Svensk bland de främsta”

Vin hör för många måltiden till och en del är till och med beredda att resa för att ta del av en unik vinlista. SvD guidar till några restauranger med vinkällare värda en omväg.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

1 / 5

Bern’s Steak House, Tampa, Florida, USA

Foto: Bern’s Steak House
Bern’s Steak House
Foto: Bern’s Steak House

Namnet Bern’s Steak House för kanske snarare tankarna till hårdgrillade biffar och flottiga pommes än förnämliga viner. Men låt er inte luras, för restaurangen som funnits i 60 år, har nämligen en vinkällare som innehåller fler än en halv miljon flaskor, och vinlistan i sig rymmer 6 800 val. Här kan man exempelvis dricka en Château Margaux från 1912.

Annons
Annons

2 / 5

Palais Coburg, Wien, Österrike

Foto: Palais Coburg
Palais Coburg
Foto: Palais Coburg

Mitt i Wien ligger detta anrika palats som omvandlats till ett lyxhotell med 35 sviter. Palais Coburg stoltserar även med sex separata vinkällare som sammanlagt rymmer 50 000 flaskor. Här samsas rariteter från Bourgogne med nyare årgångar från bland annat Kalifornien och Oregon. Dryckerna avnjutes till den egna restaurangens fine dining-meny.

Annons
Annons

3 / 5

La Tour d’Argent, Paris, Frankrike

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Pratar man restauranghistoria är det svårt att hoppa över La Tour d’Argent. Enligt egen utsago öppnade man redan 1582, och man tar till och med åt sig äran för att ha uppfunnit den moderna gaffeln. Den 400 sidor långa vinlistan rymmer idel franska godsaker. Restaurangen håller en Michelinstjärna och serverar främst ankrätter, från sin egen ankuppfödning.

Annons
Annons

4 / 5

Elysée, Voss, Norge

Foto: Elysée
Elysée
Foto: Elysée

I norska Voss, mellan Bergen och Geilo, gömmer sig ett av vinvärldens mest undangömda resmål. Park Hotel har byggt upp sin vinsamling sedan 1979, vinlistan rymmer 5 300 val och själva källaren drygt 42 000 flaskor. Här finns också ett utmärkt urval av viner på glas. Vinkällaren tillhör den förträffliga restaurangen Elyssé, som håller till i hotellet.

Annons
Annons

5 / 5

PM & Vänner, Växjö, Sverige

Foto: PM & Vänner
PM & Vänner
Foto: PM & Vänner

Sveriges kanske främsta vinkällare ligger i… Växjö. Högt respekterade Wine Spectator har utsett PM & Vänner till en av världens bästa vindestinationer, och arbetet med att bygga upp ett vinarkiv har pågått sedan öppningen 1992. Själva vinkällaren rymmer idag cirka 18 500 flaskor och restaurangen matchar vinerna så väl att den belönats med en Michelin-stjärna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons