”Banan är min akilleshäl”
Koksboksaktuella matprofilen Christin Kashou bjuder på dumplings, älskar en bra kylskåpsrens och slår ett slag för kålrabbi.
Vad blir det för fredagsmys ikväll?
– Några krämiga och smakrika ostar med marmelad.
Vilka restauranger besöker du oftast?
– Äter japanskt på Miyakodori, tapas på Las Brasas och pizza på Babette i Stockholm.
Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv?
– Jag återkommer alltid till nudlar, antingen som ramen eller i sallader.
Din mest minnesvärda måltid?
– En kväll som började med en middag på Astoria och slutade med att jag blev friad till.
Ditt första matminne?
– Jag brukade tillbringa somrarna hos mina morföräldrar i Palestina. Mormor gjorde alltid en saft på olika citrusfrukter. Ett recept som i sin helhet bara finns i hennes huvud.
Krog du drömmer om att öppna?
– Det vågar jag knappt drömma om. Men jag älskar allt som har med östasiatisk mat att göra. Jag skulle vilja bestämma menyn och integrera mycket med gästerna. Det ska kännas som hemma.
Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Med en bra kniv, eller två, känner jag mig trygg. En riskokare är också bra att ha.
Hemligheten med din pasta bolognese?
– Jag gillar att ha i mycket grönsaker. Zucchini, svamp, lök och morötter.
Vilken maträtt önskar du att du hade uppfunnit?
– Dumplings. Eller pannkakor!
Bästa smaksättare?
– Det jag använder mest är soja.
Vilka halvfabrikat har du alltid hemma?
– Jag har alltid dumplings i frysen, antingen som jag har köpt eller gjort själv. Enkelt att tillaga och känns lyxigt.
Det mest motbjudande du ätit?
– Banan är och har alltid varit min akilleshäl.
Världens bästa matstad?
– Tokyo, tror jag. Min dröm är att få uppleva matkulturen där.
Din senaste receptgoogling?
– Lagar mest på känsla och utifrån vad som finns i kylen. Älskar en bra kylskåpsrensning! Sen googlar jag ofta översättningar på amerikanska mått.
Mest underskattade råvaran?
– Kålrabbi! Att både riva, tärna eller strimla. Och jättegod att pickla med ingefära.
Din paradrätt?
– Om jag frågar vänner och familj skulle de säga ramen och dumplings. Jag gör en bra buljong.
Vilket är ditt husvin?
– Jag gillar röda, medelkraftiga viner från norra Italien.
Ditt bästa husmorstips?
– Ha alltid en tom diskmaskin när gästerna anländer.
Vad äter du när ingen ser?
– Makaroner med falukorv. När jag bodde i USA blev det också mycket mac’ n’ cheese.