Största byggena som blev klara 2016

En ny transporthub byggdes, en tunnel genom alperna blev klar och Panamakanalen blev lite rymligare. Den amerikanska tidningen Wired har listat de största infrastrukturprojekten i världen som avslutades under 2016 och som väntas bli klara 2017. Här är några av dem.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I augusti öppnade Turkiet en av världens största hängbroar. Yavuz Sultan Selim-bron, är världens bredaste med sina 58,4 meter och sträcker sig drygt 1,4 kilometer över sundet Bosporen. Bron är en del i president Erdogans jättebyggsatsning och har kostat 3 miljarder dollar att bygga. Enligt The Telegraph ska brons torn vara de högsta i världen med sina 322 meter. Bron som ligger i Istanbul är den tredje över sundet som binder samman Europa med Asien och invigdes den 26 augusti 2016.

Världens längsta järnvägstunnel stod klar och kunde öppnas den 1 juni 2016. Tunneln som går genom Gotthardmassivet, under de Schweiziska alperna, kopplar samman norra och södra Europa. Gotthard-tunneln är 57 kilometer lång och slår därmed det tidigare rekordet som knappa 54 kilometer långa Seikantunneln i Japan tidigare innehaft.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons