Bilder: Så blev Ericsson en svensk ikon i blåsväder

Ericsson är telekomjätten som under 140 år har präglat Sverige och svenskarna. Här är bilderna och berättelsen om sagolik framgång till dagens dramatik där tusentals jobb står på spel.

Kavalkaden om det legendariska storföretaget Ericsson berättas för SvD av Krister Hillerud, vice vd vid Centrum för Näringslivshistoria.

Publicerad
Annons

Allt började mycket blygsamt för 140 år sedan, i ett litet kök på Drottninggatan 15 i Stockholm. Lars Magnus Ericsson hade startat firma, en finmekanisk verkstad som reparerade till exempel telegrafer, som han tidigare hade jobbat med.

Telefonen var ännu inte presenterad i Sverige när Ericsson drog igång sin lilla verkstad. Ganska snabbt flyttade Ericsson till Jakobsbergsgatan och därifrån till Biblioteksgatan där LM Ericsson låg i flera år fram till 1883. Banbrytande blev att en kund 1878 kom in med en trasig Bell-telefon, som Ericsson studerade och reparerade. Lite senare samma år kom hans egna telefoner, först väldigt snarlika Bell’s telefoner. Men han förbättrade Ericssons telefoner som blev kända som minst lika bra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons