Recension

Heri Dono: AnimachinesAllvar under uppsluppen yta

I Heri Donos interaktiva utställning "Animachines" kan nyanser gå förlorade för dem som inte är insatta i den indonesiska verkligheten.

Publicerad
Annons

Det gnisslar, tutar och skramlar. Vattnet porlar. Stora insektsvingar rasslar. Helt plötsligt blir det tyst. Någon trycker försiktigt på en knapp och överraskas av en bevingad motorcyklist. Med ett blinkande framljus sätter den fart ovanför våra huvuden. Gycklare, militärer, änglar och människokroppar med dinosauriehuvuden utför sin dans i var sitt hörn i det magnifika rummet.
En extra behållning av att besöka ”Animachines” på Färgfabriken är att uppleva hur somliga besökare förvirras av den interaktiva utställningen. Vi måste själva väcka dockorna ur deras dvala. Ett knapptryck sätter igång deras korta, förprogrammerade liv.

Den indonesiske konstnären Heri Dono lockar betraktaren in i en smått galen värld. I sin egen skapelseberättelse landar han på jorden iklädd en clowns dräkt. Heri Dono föddes 1960 och växte upp i Jakarta under diktatorn Suhartos styre. Censuren var utbredd och regimkritiker riskerade livet. Under 1980-talet var Heri Donos konst kontroversiell, men inte förbjuden. Han fortsatte dock att spetsa den ironiska udden mot makthavarna och överheten i takt med den förändrade politiska situationen. I år representerar han Indonesien på Venedigbiennalen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons