Månadsjournalen läggs ner efter 22 år

Publicerad
Annons

En gång kallades Månadsjournalen för Bonniers flaggskepp och Sveriges bästa kulturtidskrift. Sedan kallades den borgerlig, glättig och ytlig. Fast fortfarande med en rad framstående skribenter. En gång gick den med vinst. Det var länge sen. Nu kommer sista numret.

De kända personligheterna har präglat Månadsjournalens omslag, från första numret 1980, med Pehr Gyllenhammar och hustru Christina på omslaget, till det näst sista, ute nu, med Michael Nyqqvist. Dåförtiden var de porträtterade äldre och etablerade, idag är de yngre och mer uppkäftiga. Omslaget med Marie-Louise Ekman från 1992 representerar det första omfattande försöket att föryngra innehåll och läsekrets, under Stefan Mehr. Det andra kom 1997, med Joachim Berner, under Eva Birmann.
Stämningen på Månadsjournalens redaktion känns dyster. Många läsare ringer och beklagar. Rapport är på plats, och filmar nedslagna medarbetare (som dock alla blir kvar inom förlaget). Katarina Ewetz förklarar att man länge har levt med kniven på strupen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons