Kär i Berlin

Berlin har blivit ett av Europas största resmål. Men kanske just på grund av sin historia står Berlin också för något lågmält generöst. För resereportern Bobo Karlsson är det en av de mest sympatiska storstäderna – och så ligger den om hörnet.

Uppdaterad
Publicerad
Kvar finns Checkpoint Charlie – i många år Kalla krigets hårdaste gränssymbol – men muren är nästan helt borta. En ingrediens i Berlins nattliv är Cabaret Chez Nous,  transshowen vid Schöneberg.

Kvar finns Checkpoint Charlie – i många år Kalla krigets hårdaste gränssymbol – men muren är nästan helt borta. En ingrediens i Berlins nattliv är Cabaret Chez Nous, transshowen vid Schöneberg.

Foto: BRUNO EHRS MONTAGE: SVD
Annons

Få människor har så totalt gjort upp med sitt förflutna som tyskarna. Få invånare har fått axla en så mental skuldbörda som berlinarna. Få städer känns kanske därför så fjärran från arrogans, fjäsk, uppblåst snobberi. Den som nalkas Berlin med fördomen om den tyska gapigheten kommer snabbt på nya tankar. Nästan alla kaféer, barer och krogar är fyllda med ett mer civiliserat mummel. Ivriga diskussioner, men gestikulerandet känns mognare.

Berlin talar ett lika övertydligt sexuellt språk, som politiskt och kulturellt. Kanske är det därför man inte behöver höja rösten så ofta. Berlinare vet vad de vill, tar för sig om de har lust. Det är något ogenerat rättframt. Precis som sina främsta kosmopolitiska polare på stadshimlen, så har Berlin högt i tak. Den tydliga ’icke-dömande’ attityden är urban kodex.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons