Recension

Resistens. Tankar om motståndSå skapas en medlöpare

Som 22-åring flydde Georg Klein från det ockuperade Ungern. I "Resistens" skriver den numer 90-årige läkaren, författaren och essäisten om människorna som stod emot kommunismen – och de som föll till föga. Framför allt söker han svaret på hur destruktiva ideologier växer till cancer.

Jenny Maria Nilsson
Publicerad
Annons

En drivkraft stor som om vore han jagad av tiotusen svin och med sådan anteckningsiver att när pappret tog slut så karvade han in sina idéer med kniv i skrivbordets trä. Så beskrev Alexander von Humboldt sig själv. Den 90-årige Georg Klein med sin långa karriär som läkare, intellektuell och författare är av den där Humboldt-sorten; provocerande produktiva börjar de på topp och ökar därifrån.

Klein är jagad, jagad av de totalitära systemens svin och tankar på hur dessa ska motas i grind. Sedan flykten från den sovjetiska ockupationen av Ungern (han var då 22) och vid sidan av arbetet i vetenskapens tjänst har han författat personlig essäistik som ofta rört sig kring hur människor agerar under press av maktfullkomlighet, i stort och smått, från diktaturer till vardagsliv. Ett tema som i ”Resistens. Tankar om motstånd” har renodlats.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons