Recension

Nefertitis barnVisdom i invecklad saga

Publicerad
Annons

Jonna Nordenskiöld leker i sin nya barnpjäs Nefertitis barn med familjens traditionella könsroller och maktstrukturer genom att låta halvsyskonen Saga och Felix resa genom tid och rum till det forntida Egypten.
Hemma i vardagens syskongnabb är det lillasyster som kommer till korta och ständigt får hjälpa till med disken. Hennes riviga mamma måste se till att hemlivet fungerar och att räkningarna blir betalda. Brorsan Felix retas och har en pappa som köper sig fri från bristen på tid med dyra presenter.

Sara har läst om Nefertiti i skolan och hennes fantasier om den egyptiska drottningen tar över verkligheten. Familjen sugs in i tvättmaskinen och landar i forntiden, på ett livligt torg utanför Nefertitis palats. Rollerna är sig märkvärdigt lika här och där men kan också vändas till sin motsats.
På Backa Teater bjuder man generöst på en stor ensemble med flera musiker och en hisnande scenförändring till det fiktiva Egypten. Regissören Malin Stenberg utgår från rolleken och lekfullheten i förvandlingarna. Nordenskiölds pjäs som ligger farligt nära en övertydlig idékonstruktion i sina parallella speglingar och är en aning högtravande i den sagoegyptiska dialogen, får genom regin och musiken en lite lössläppt munterhet som befriar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons