Sagornas häst

Stark, explosiv och ursnabb utmaning. Eller bara en streetsmart skogsmulle som gillar läget. Åsikterna går isär, men intresset för islandshästen ökar rekordartat i Sverige. För att få njuta jämtländska vidder från hästryggen hälsade vi på hos Guðmundur Gummi ­Einarsson, som tagit guld i helgens SM och laddar för VM i Österrike i augusti.

Publicerad
Annons

Vi rinner fram genom landskapet, jag och hästen. Vi lämnar byn och fjällängarna och tar vägen genom skogen. Så öppnar sig land­skapet igen och Åreskutan möter i fonden. Med en viljestark och snabb islandshäst känns detta som det enda naturliga sättet att ta sig fram.

Vid min sida flyter Guðmundur Einarsson fram på det svarta långbenta stoet Náttrún. Han är Gummi med hela islandshästvärlden, flerfaldig VM-guldmedaljör, senast i Schweiz, tränare, instruktör och uppfödare. Hans gård Valne vid fjällets fot i Nälden, en dryg halvtimmes bilresa från Östersund, är en del av det exploderande islandshästintresset i Sve­rige; från 30 till 30 000 islandshästar på drygt 30 år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons