Universitet fällt för diskriminering

Uppsala universitet gjorde sig skyldigt till diskriminering när 30 platser på juristprogrammet 2003 veks åt sökande med utländsk bakgrund fastslår Högsta domstolen i en dom i dag. ”Det känns jätteskönt. Nu är det fastställt att alla har lika rätt, oavsett om man är svensk, somalisk eller norsk, säger Cecilia Lönn, en av de två sökande som nekades plats trots att hon hade bättre betyg än studenterna som kvoterades in. Studenterna har tidigare fått rätt i både tingsrätt och hovrätt.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Högsta domstolen slår fast att det rör sig om diskriminering när 30 platser på juristprogrammet vid Uppsala universitet veks åt sökande med utländsk bakgrund. De båda studenterna Cecilia Lönn och Josefine Midander som stämt universitetet tilldöms 75 000 kronor vardera i skadestånd. Staten ska även betala de båda kvinnornas rättegångskostnader i HD på drygt 41 000 kronor.

– Det känns jätteskönt. Nu är det fastställt att alla har lika rätt, oavsett om man är svensk, somalisk eller norsk, säger Cecilia Lönn som numera pluggar till jurist i Umeå där hon antogs efter avslaget i Uppsala.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons