Högre moms på ljudbok på nätet

En ljudbok på cd-skiva har 6 procents moms medan den som väljer att ladda ner samma bok på nätet får betala 25 procent. När den svenska bokbranschen slåss i EU för ljudböckernas räkning hamnar dess nedladdade släkting mp3-boken i skymundan – men fördubblar ändå sin försäljning år efter år.

Johan Sjöstrand
Publicerad
Annons

Frågan om den svenska bokmomsen kan appliceras på ljudböcker har länge stötts och blotts i EU. Svenska förläggareföreningen, ­finansminister Anders Borg, författare och Synskadades riksförbund är alla ense om att Sverige vill behålla sin låga moms på ljudböcker: systemet fungerar bra, det främjar läsningen och Europa måste inse att begreppet bok är något mer än tryckta blad mellan pärmar.

Bilden av lastbilschauffören som handlar skönlitteratur på cd i bensinmacken har blivit en symbol för folkbildning, men om samme chaufför köper en mp3-bok på nätet och laddar sin bärbara spelare med den får han ingen skattelättnad. Enligt EU köper han nämligen en tjänst då. Boken har tappat sin ”materialiserade form” och omfattas av andra regler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons