Konsten att finna det rätta Pinot noir-vinet

Pinot noir är en bångstyrig druva som ställer höga krav på vinmakarna. Men väljer du med omsorg får du ett gott rödvin till sommarmiddagen.

Publicerad
Annons

Tack vare kalla dimmor som kommer krypande in i dalarna från Stilla havet kan Kalifornien porucera läckra pinot noir-viner.

Kraftiga sträva rödviner är inte precis vad man drömmer om en solig sommardag, och är det varmt ute kan en stram röd bordeaux smaka ganska kärvt till fläskfilén eller den grillade kycklingen. Här passar röd bourgogne mycket bättre, men att hitta en god bourgogne till överkomligt pris är inte det lättaste. Det är inte ens lätt att hitta en bra dyr bourgogne. Orsakerna är många.
Röda bourgogner är gjorda på den knepiga druvan Pinot Noir som ställer stora krav på både vinodlare och vinmakare. Den muterar sig mycket lätt och utvecklar mängder av både bra och dåliga kloner. Under lång tid har dessvärre de dåliga klonerna dominerat i Bourgogne, eftersom de ofta är mer rikbärande än de bättre varianterna.
Därtill är Bourgogne i östra Frankrike en sval region som ligger oroväckande nära gränsen för produktion av röda viner. Vissa år är det helt enkelt för kallt och regnigt för att vinerna ska bli bra. Man måste alltså veta vilka årgångar som man ska satsa på, även om skickliga vinmakare brukar göra fina viner även sämre år.
Producenten är av största betydelse när det gäller bourgogne. Ett och samma vinfält kan nämligen ägas av en rad olika producenter och odlare (till exempel har Clos de Vougeots 50 hektar över 80 olika ägare), och kvaliteten på vinerna varierar högst betänkligt. Man bör alltså känna till vilka producenter som är pålitliga och gör bra viner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons