Ipad kan minska barnens ordförråd

Brittiska forskare varnar för att barnen i Ipadgenerationen kommer få ett betydligt mindre ordförråd än tidigare generationer. Bristen på verbal kommunikation gör nämligen att deras hjärnor lär sig färre ord, skriver The Telegraph.

Publicerad
En sexåring testar läsplatta i San Francisco.

En sexåring testar läsplatta i San Francisco.

Foto: SCANPIX
Annons

Yngre kommunicerar alltmer via datorer och läsplattor, och går därmed miste om att få höra verbala ord. Att ära sig orden på visuell väg istället för att höra dem uttalas får dock konsekvenser, menar forskare från Institutionen för psykiatri på King's College i London. I en ny studie har 27 försökspersoner fått sina hjärnor scannade samtidigt som de fick lära sig nya påhittade ord, skriver The Telegraph. Forskarna har upptäckt att vägen till att förstå och lära sig nya ord är genom att först höra dem – och sen försöka verbalt uttala orden själv.

– De ord de ser är visuella och inte verbala, så det är mycket troligt att det kommer sluta med att de lär sig färre ord än tidigare generationer, säger Marco Catani från institutionen för psykiatri på King's College till Daily Mail, enligt tidningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons