Recension

Bad SantaSnuskig tomte genial idé

Billy Bob Thornton är lika fixerad av sex som av kassaskåp i Bad Santa, en julfilm som inte är som andra. Här i inledande samtal med ett av anfallsmålen.
Billy Bob Thornton är lika fixerad av sex som av kassaskåp i Bad Santa, en julfilm som inte är som andra. Här i inledande samtal med ett av anfallsmålen.
Publicerad
Annons

Terry Zwigoff, som gjorde Ghost world, är tillbaka med en väldigt annorlunda julfilm. Jag skrattade oavbrutet första gången jag såg den, jag skrattade lika mycket andra gången. Låt mig försöka förklara.
Willie är en alkoholiserad inbrottstjuv som varje december tar jobb som varuhustomte, flankerad av sin kumpan Marcus, ”tomtens lilla medhjälpare”. Alltihop är en täckmantel för den perfekta kuppen: efter stängning på julaftonskvällen smyger de in bakvägen, slår av larmet och spränger kassaskåpet. Nästa jul får ett annat varuhus i en annan delstat påhälsning. Men det går inte riktigt som de tänkt sig på Chamberlain‘s i Phoenix, Arizona.

Billy Bob Thornton är född att spela den här rollen. Willie är obeskrivligt sunkig, oändligt cynisk och en notorisk sexmissbrukare. Skulle hans vokabulär vädras i amerikansk tv skulle den dubbas med ett enda långt piiiiiiiip. Hans största problem på ”jobbet” är att han verkligen inte tycker om barn.
Hans beräknande lilla slavdrivare Marcus spelas av Tony Cox (känns igen som taxichauffören som snor Jim Carreys fru i Mina jag & Irene). Att han är småväxt är en livlina; det är inte lönt att avskeda en småväxt kille med tanke på vilka skriverier det skulle bli!
Till listan på udda typer kan vi addera servitrisen Sue som alltid haft sexfantasier om jultomten och nu får sitt lystmäte, samt ett enerverande, tjockt och ensamt barn som i Willie ser den jultomte som han kanske innerst inne är.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons