GästVykortet
Vad ska man göra med en så evighetslång semester?
TOKYO | Japan är inget land för slackers. Tunnelbanevagnarna är fulla med sovande, utpumpade människor. På gatan kan man se människor som krupit ihop och sover på huk, lutade mot en vägg. Det är ingen slump att japanskan har ett särskilt ord, karōshi, för att jobba ihjäl sig.
Jag tillbringar veckan i en kontorsskyskrapa i Tokyos politik-distrikt Nagatachō med utsikt över kejsarens palats, där det planeras något ovanligt. 30 april nästa år förväntas kejsaren abdikera, något som inte hänt på 200 år.
Kejsaren Akihitos vilja att abdikera ledde till en konstitutionell debatt; ska han få avgå eller surras vid tronen till sin död? Han fyller snart 85 år, har behandlats för cancer och oroar sig över att inte kunna uppfylla sina plikter.
Kejsarämbetet är emellertid ingen snabbrörlig institution. Akihito är den 125:e kejsaren i Yamatodynastin; ätten har suttit på tronen i nästan 2 700 år.
Men det är inte det som japanerna talar om. Regeringen planerar att utlysa en ledig dag när Akihitos son Akishino tillträder tronen den 1 maj. Eftersom det sammanfaller med två andra helgdagar, och klämdagar automatiskt blir lediga, skulle det innebära tio dagars ledighet. I och för sig inklusive två helger, men ändå.
Det är mycket i ett land där många har två veckors semester om året och arbetstagare i genomsnitt bara tar ut hälften av sina semesterdagar eftersom det anses oengagerat att vilja vara ledig mer än så. Dagar som inte utnyttjas fryser inne utan ersättning. Jag pratar med en kvinna med en son på 30 år – han har aldrig tagit ut en semesterdag. De flesta jag pratar med har aldrig varit lediga längre än en vecka.
Att i det läget få tio dagar ledigt utan att behöva be om det är som manna från himlen. Inte undra på att det surras om resplaner och vad i all sin dar man ska göra med en sådan ocean av ledig tid.
Jag vågar knappt nämna att jag varit i Japan i tio dagar för att träna aikido. Det hjälper inte att jag också slocknat av utmattning på tunnelbanan varje dag. Man vill ju inte uppfattas som en latmask.
Kristian Hultqvist är kommunikationsrådgivare och tidigare medarbetare på ledarredaktionen.