”Problematiskt att slopa stöd till Palestina”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vid invigningen av Palestinas ambassad i Stockholm 2015.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vid invigningen av Palestinas ambassad i Stockholm 2015. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns såväl historiska som strategiska och politiska skäl till varför Sverige stödjer det palestinska statsbyggandet, skriver Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet.

Publicerad
Annons

Under senare år har det svenska biståndet och det statsbyggande stödet i Palestina varit häftigt omdebatterat, senast i samband med den nya rapporten från Human Rights Watch (HRW) om systematiska palestinska människorättskränkningar mot den egna befolkningen. Debatten i Sverige får extra bränsle då den allt oftare förs inom ramen för flykting- och integrationspolitiken, vilket innebär att många som varken bryr sig det minsta om vare sig Israel eller Palestina deltar i debatten och använder Palestinafrågan som ett slagträ mot politiker som de redan tycker illa om av helt andra anledningar. På samma gång är det såklart nyttigt att medborgare i en demokrati ifrågasätter en politik som inte lett till vad den syftat till, det vill säga fred i form av en palestinsk stat vid sidan om Israel inom ramen för det som kallas för en tvåstatslösning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons