RecensionNya filmer

The kindergarten teacherListigt manus om lärare som går över alla gränser

Perker Sevak och Maggie Gyllenhaal i ”The kindergarten teacher”.
Perker Sevak och Maggie Gyllenhaal i ”The kindergarten teacher”. Foto: Nonstop Entertainment

Förskolläraren Lisa Spinelli lyfter sig ur en utstuderad vanlig existens när hon upptäcker femårige Jimmys poesibegåvning. Det är inte alltid lätt avgöra vart ”The kindergarten teacher” är på väg, vilket skärper sinnena.

Publicerad
Annons

När Esaias Tegnér diktar om diktkonsten i ”Skidbladner” klingar verserna verkligt storståtligt: ”Låt blott konsten lyfta er ur gruset!”, och så vidare. Och det låter ju fantastiskt. Ett prima program för den åkallade skalden och en hängiven lyssnarskara. Men är grusets och den grå vardagslunkens problematik därmed avklarad? Går det verkligen att flytta hela tillvaron dit upp till det ”spegeldäck” Tegnér talar om? Krävs det inte att vi etablerar en fungerande trafik mellan de båda nivåerna?

Förskolläraren Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal) känner sig fjättrad vid en medioker grusexistens. Hon känner att hon egentligen hör hemma i en högre sfär. Visst, hon härdar ut. Hon stretar på med sina små elever och ett familjeliv som såsar omkring i djupa hjulspår. Men i själva verket är hon poet; hon går på en skrivarkurs som leds av en ytterst charmig och möjligen något flirtig lärare (Gael García Bernal).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons