Skärpta krav ska ge schysstare vin

Regeringen förtydligar vilka krav på miljö och social hållbarhet som Systembolaget ska ställa på sina leverantörer. Arkivbild.
Regeringen förtydligar vilka krav på miljö och social hållbarhet som Systembolaget ska ställa på sina leverantörer. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Regeringen förtydligar kraven på Systembolaget när det gäller vilken hänsyn bolaget ska ta till miljö och sociala frågor.

– I grund och botten handlar det om att Systembolaget ska ha schyssta produkter, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annika Strandhäll hoppas att de nya reglerna ska göra det lättare att hitta Fair Trade-märkta varor hos Systembolaget. Arkivbild.

Annika Strandhäll hoppas att de nya reglerna ska göra det lättare att hitta Fair Trade-märkta varor hos Systembolaget. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Förändringen innebär att hänsyn till hållbarhetsfrågorna skrivs in i bolagets avtal med staten. Beslutet fattades för en månad sedan och börjar gälla inom två veckor. I praktiken betyder det att social- och miljömässig hållbarhet nu ska väga lika tungt som kvalitet när Systembolaget väljer ut produkter och ställer krav på tillverkare.

– Det kommer innebära att Systembolaget får bättre förutsättningar att agera ansvarsfullt, både när det gäller sortimentet och inköpsarbetet. Man kommer kunna ställa tydligare och mer långtgående hållbarhetskrav på leverantörer och på de produkter som köps in, säger Annika Strandhäll till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons