ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

"Könsblandade bad är en vana att värna"

Att kvinnor och män kan bada tillsammans bidrar till att avsexualisera kroppen. Därför vore det ett misstag att reservera särskilda badtider för kvinnor i offentliga simhallar, skriver Marjan Hassanzadeh-Tavakoli och Mahyad Hassanzadeh-Tavakoli.

Frågan om särskilda badtider för kvinnor i offentliga badhus är omtvistad. Borde man bara vara pragmatisk? Varför inte låta vuxna kvinnor som aldrig badat bland män få särskilda badtider reserverade för sig om de vill det? Det vore väl ändå behjärtansvärt? Förvisso, men inte tillräckligt för att tillåta den ytterligare sexualisering av människokroppen som åtskilda badtider skulle bidra till.

Inställningen till nakenhet har varierat under historiens gång. Som det mesta annat är den beroende av samhällskontext och sammanhang. Även i dagens relativt sekulära, svenska samhälle finns det ett sexualiserat spänningsfält mellan mänskliga kroppar. Med vissa undantag står spänningsnivån i korrelation till närheten mellan kropparna, graden av nakenhet och vanan att vara avklädd tillsammans med andra. I ett badhus är graden av nakenhet och närheten mellan kropparna stor. Men även vanan att gemensamt vistas i badhus är relativt stark i Sverige. Det har bidragit till en förhållandevis avslappnad inställning till naken hud.

Laddar…