”Márquez var den störste av oss alla”

MAGI I SANNINGENS TJÄNST Den magiska realismen var något som Salman Rushdie kunde känna igen från egna erfarenheter i Indien och Pakistan. Här hyllar han den nyligen avlidne Gabriel García Márquez, ”en drömmare som trodde på drömmars sanning”.

Publicerad
Annons

Gabo lever. Den extraordinära världsvida uppmärksamhet som hans död har väckt och den genuina sorg som läsare överallt känner, berättar för oss att hans böcker fortfarande är väldigt levande. Någonstans låter en diktatorisk ”patriark” fortfarande anrätta sin rival för att servera honom till middagsgästerna på ett stort fat. Någonstans väntar en gammal överste på ett brev som aldrig kommer. Någonstans prostitueras en vacker ung flicka av sin hjärtlösa farmor och någonstans förklarar en vänligare sinnad patriark, José Arcadio Buendía – en av den nya bosättningen Macondos grundare, en man intresserad av vetenskap och alkemi – för sin förfärade hustru att ”jorden är rund, rund som en apelsin”.

Vi lever i en värld av påhittade, alternativa verkligheter. Tolkiens Midgård, Rowlings Hogwarts, ”The hunger games” dystopiska universum, platser där vampyrer och zombier stryker omkring. Dessa platser har sin tid just nu. Men trots fantasy-modet inom

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons