Försvara friheten att privatkopiera

Privatkopiering spelar en viktig roll i vårt öppna demokratiska samhälle. Och en fungerande upphovsrätt är avgörande för att ge ekonomiska förutsättningar för fortsatt skapande på hög nivå, skriver Anna Carlson och Mattias Åkerlind.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I sin krönika om privatkopiering i SvD den 7 november är Sam Sundberg kritisk mot den skiljedom som innebär att privatkopieringsersättningen även ska omfatta externa hårddiskar och usb-minnen. Till skillnad från andra kritiker förstår han dock sambandet mellan denna ersättning och den lagstiftning som ger allmänheten möjlighet att spela in eller kopiera ett tv-program, en film eller musik och ljudböcker för sitt privata bruk. Som alternativ föreslår han att denna rätt ska förbjudas. Sundbergs resonemang är naturligtvis tillspetsat och provokativt, men det finns ändå anledning att tydliggöra varför vi kulturskapare anser att detta är helt fel väg att gå.

För dem som precis har betalat de där extra tusenlapparna för den senaste generationens tv-box med möjlighet att spela in sina favoritprogram för att se dem när de vill, kan förslaget tyckas precis lika utvecklingsfientligt som Sam Sundberg själv beskriver sitt förslag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons