ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jurist: ”Nej, minst tolv ledamöter måste delta vid inval”

Författaren Klas Östergren höll ett tal över föregångaren på stol elva, konstkritikern Ulf Linde, när Svenska Akademien hade sin traditionella årliga högtidssammankomst den 20 december 2014. Östergren hann sitta på stolen i bara drygt tre år innan han lämnade De adertons gemenskap. I nuläget har Akademien enbart tio arbetande ledamöter.
Författaren Klas Östergren höll ett tal över föregångaren på stol elva, konstkritikern Ulf Linde, när Svenska Akademien hade sin traditionella årliga högtidssammankomst den 20 december 2014. Östergren hann sitta på stolen i bara drygt tre år innan han lämnade De adertons gemenskap. I nuläget har Akademien enbart tio arbetande ledamöter. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Minst tolv akademiledamöter måste delta för att kunna välja in nya ledamöter. Den slutsatsen drar juristen Martin Sunnqvist efter att ha granskat stadgarna från 1786. Den ende som kan ge dispens är kungen, skriver han.

Martin Sunnqvist
Publicerad

Docenten i praktisk filosofi Roger Fjellström har i ett inlägg den 31 maj 2018 tolkat Svenska Akademiens stadgar så att det räcker att tolv ledamöter är närvarande i staden för att ett giltigt inval ska kunna ske, oavsett hur många som deltar i beslutsprocessen. Det skulle enligt Roger Fjellström inte alls finnas någon undre gräns för hur många ledamöter som behöver delta i beslutet.

Det normala sedan lång tid är dock att det är just antalet deltagare i fattandet av ett beslut som är det intressanta i denna typ av bestämmelser. Mot den bakgrunden framstår Roger Fjellströms tolkning som förvånande. Att stadgarna inte ska tolkas så som Roger Fjellström menar får också stöd av slutbestämmelsen i paragraf XIII. Där anges att det ska ske en omröstning med svarta och vita kulor, och om det mot den föreslagna nya ledamoten finns en tredjedel svarta kulor är personen inte vald.

Laddar…