Annons

Tänk på detta om du ska privatleasa bil

För att bara för några år sedan ha varit något som det knappt pratades om är i dag privatleasing på allas läppar. Från 2012 till 2015 har antalet privatleasade bilar fördubblats årligen, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

I dag står privatleasing för drygt åtta procent av den totala marknaden i Sverige. Foto: Renault

Många svenskar har valt att testa privatleasing. Under 2015 valde 17 procent av de personer i Sverige som skaffade en ny bil privatleasing, enligt siffror från branschorganisationen MRF.

Michael Wirbing, Area Fleet Manager på Renault Sverige, känner igen tendenserna på den svenska marknaden.

– Oja, vi ser en jättestor ökning inom privatleasing. Dagens privatköpare ser fördelarna i att de dels får en ny bil och har den under en begränsad tid. Det är en ny bil till en vettig peng helt enkelt, säger Michael Wirbing.

Han fortsätter.

– Det är nog också en generationsfråga. Yngre människor i dag känner inte samma behov av att använda sin bil som man historiskt sett gjort. Den yngre generationen tycker om att en månadskostnad är klar, då vet man vad man har och får.

Vuxit sig starkt i Sverige

Privatleasing har länge varit populärt i länder som USA och Storbritannien men det är först på senare som formen tagit mark i Sverige. I dag står privatleasing för drygt åtta procent av den totala marknaden. De flesta biltillverkarna ser positivt på ökningen men det ställer också krav.

– På Renault gjorde vi ett rekordår förra året med antal nyregistreringar till stor del tack vare privatleasing. Ökningen påverkar hela kedjan från fabrik till återförsäljare. Det gäller att återförsäljare och tillverkare vet hur upplägget ska hanteras och hur hela kedjan ska hanteras, säger Michael Wirbing på Renault Sverige.

Det finns några detaljer som är viktigare att sätta sig in i innan man skriver på kontraktet. Kolla igenom kontrakt och var noggrann med vilken bil du väljer, det är Michael Wirbings tips.

– Vi märker från kunder att det är väldigt mycket frågor. Det beror på att privatleasing fortfarande är relativt ny i Sverige och man vill ha koll på vad som ingår. Det är en djungel inom privatleasing. Erbjudandena skiljer sig från bilmärke till bilmärke och kan se väldigt olika ut, säger han.

Vanligtvis ingår finansiering, service och försäkring i månadskostnaden vid privatleasing. Månadskostnaden beräknas på olika faktorer men bland annat aktuell rörlig ränta och bilen restvärde i förhållande till körsträckan.

Du kan läsa mer om Renaults privatleasing här.

Tror du att antalet privatleasingkunder kommer öka?

– Utan tvekan, vi spår att det kommer öka i takt med att det blir vanligare på den svenska marknaden, säger Michael Wirbing, på Renault Sverige.

De viktigaste punkterna att titta på i ett privatleasingavtal, enligt Michael Wirbing:

  • Vad ingår i paketet? Titta på helheten och se ifall det erbjuder det du vill ha. Ingår det exempelvis vinterhjul och serviceavtal.
  • Vilken utrustningsnivå bilen har.
  • Jämför olika bilmärken och se vilket erbjudande som passar just dig.