”Lunch shaming” upprör – barn pekas ut i USA

Värst i världen vad gäller skolmat kan den av Jamie Oliver utskällda nationen Storbritannien vara. I Frankrike däremot beskrivs elevernas lunch som fantastisk, med ost och – för äldre – vin. SvD:s korrespondenter går igenom hur skolmaten fungerar i olika delar av världen.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En fransk skollunch ska stå för 40 procent av elevernas dagliga näringsintag: fransmän äter vanligtvis stor lunch men liten middag. Föräldrarna betalar en liten del av kostnaden – mellan 0 och 7 euro per måltid, beroende på hushållets inkomster – medan skattsedeln står för resten.

När er Brysselkorrespondent på 1990-talet var skolelev i småstaden Ambert i centrala Frankrike, i en region med mestadels bönder, industriarbetare och småtjänstemän, bestod en vanlig skollunch av först en förrätt, oftast en liten sallad eller grönsak med vinägrett, en paté eller lite kallskuret. Sedan kött, fågel eller fisk med tillbehör. Efter huvudrätten en yoghurt eller ostbit (olika ostsorter varje dag!), för dagens kalciumintag. Efterrätten var oftast en frukt, men ibland en söt dessert. Pikant detalj: lärarna, men även elever som fyllt 18, kunde ta ett glas vin till lunchen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons