Kusligt aktuell skräckmästare

OMVÄRDERAD Det råder en mild H P Lovecraft-feber drygt 70 år efter författarens död. Hans stora tema är kosmisk fasa och utgår från tanken att människan är en futilitet i ett iskallt och likgiltigt universum. Det finns en besynnerlig och svårdefinierbar suggestionskraft i Lovecrafts skräck, skriver Eva Johansson.

Publicerad
Det finns mycket få fotografier av H P Lovecraft (1890). Bilden bygger på en bokillustration.

Det finns mycket få fotografier av H P Lovecraft (1890). Bilden bygger på en bokillustration.

Annons

Borges, Burroughs och Bloom har betygat honom sin vördnad. Stephen King, Neil Gaiman, Alan Moore, Alien och Buffy the Vampire Slayer är bara några av förgreningarna på hans släktträd. Han har inspirerat författare, filosofer, filmskapare, musiker och dataspelsproducenter, skrämt vettet ur generationer av läsare och skänkt tröst till oräkneliga nördar, outsiders och gothrockare. Howard Phillip Lovecrafts betydelse är helt enkelt svår att överskatta.

HP Lovecraft har dock inte alltid varit välkommen i de finare salongerna. Det var trots allt inte särskilt länge sedan skräck, science fiction och fantasy (och Lovecraft kan räknas in under alla tre) ansågs som lägre stående genrer – inte minst i Sverige. Men idag ger svenska förlag ut både nyskriven och klassisk skräcklitteratur i en allt stridare ström, och i år har rena Lovecraftfebern brutit ut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons