Så mycket kostar cyberbrott: ”Galen siffra”

Det handlar om svindlande belopp när man ska försöka beräkna hur mycket cyberbrottslighet kostar samhället. Enligt Nordea Researchs senaste rapport handlar det om 50 000 miljarder kronor.

SvD Näringsliv
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion cyberbrott

– Det är en helt galen siffra, men den visar också att samhället och ekonomin har blivit känsligt för störningar i allting som görs på nätet, säger Johan Trocmé, analytiker på Nordea Research när han gästade Ekonomistudion.

De stora kostnaderna handlar inte om de pengar som stjäls och hamnar i brottslingarnas fickor, utan de störningar som företag drabbas av när deras system går ner och de inte längre kan erbjuda de varor och tjänster de brukar.

Johan Trocmé menar att företag och myndigheter fått en helt annan medvetenhet kring it-säkerhetsfrågor, inte minst efter att flera stora hackerattacker drabbade bolag under 2017.

Merparten av brotten utförs av kriminella nätverk.

Enligt Johan Trocmé finns det i huvudsak tre sorters aktörer:

Organiserad brottslighet – Merparten av brotten utförs av kriminella nätverk som vill tjäna pengar genom att stöld eller utpressning mot företag, myndigheter och privatpersoner.

Hacktivister eller hackers – Är inte ute efter att tjäna pengar utan drivs mer av en ideologisk agenda. Angriper företag som representerar värderingar de inte sympatiserar med för att skada deras anseende

Statligt sponsrade aktörer – Nätverk och organisationer som jobbar på uppdrag av en stat och ägnar sig åt underrättelseverksamhet och sabotage för att skada motståndare.

Johan Trocmé, analytiker på Nordea Research i Ekonomistudion. Foto: SvD
Johan Trocmé, analytiker på Nordea Research i Ekonomistudion.
Johan Trocmé, analytiker på Nordea Research i Ekonomistudion. Foto: SvD
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons