Obama: Sluta med utpressning

Tick tack. Med bara några dagar kvar till att USA slår i skuldtaket försöker den politiska ledningen bryta dödläget. Efter att samtalen mellan republikanerna i representanthuset och president Obama brutit samman - nu flyttas fokus till senaten där informella samtal öppnades på lördagen. De väntas fortsätta på söndagen.

SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Med stora delar av statsapparaten nedstängd och bara fem dygn kvar tills USA slår i skuldtaket, då staten inte får låna mer pengar, flyttas nu fokus i de allt mer desperata politiska förhandlingarna i centrala Washington DC.

När president Barack Obamas samtal med Republikanerna i representanthuset nådde en återvändgränd på lördagen flyttades direkt fokus till senaten. Där, inne på talmannen, demokraten, Harry Reids kontor inleddes på lördagsmorgonen samtal mellan honom och Republikanernas gruppledare Mitch McConnell. Samtalet beskrevs som privat men buskapet var solklart: Att de politiska antagonisterna öppnade ”en kommunikationslinje” mellan sig i syfte att få till stånd en höjning av skuldtaket och ett slut på nedstängningen av statsapparaten. Det tolkas av många positivt och en möjlig utväg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons