Få satsar på barnserier

inte längre barnsligt Intresset för serier är stort och mycket importeras, bland annat mängder av manga. Men av svenska skapare? Ja, för vuxna kommer mellan 25 och 30 seriealbum varje år. För barn däremot finns det nästan bara Bamse för de yngre och Eva & Adam för de äldre.

Publicerad
Annons

I december disputerade Helena Magnusson i litteraturvetenskap på den allra första doktorsavhandlingen om svenska barnserier.

– Nya barnserier hittar man i Kamratposten då och då, där bland annat en mängd av de kända bilderboksskaparna som Eva Lindström, Gunna Grähs, Lisen Adbåge publicerat serier. Men nyproducerade album vågar förlagen inte riktigt satsa på. Sverige är en liten marknad. Det samma gäller ju barntidningar, där finns ju också väldigt lite.
Självklart finns flera översatta serier från andra länder (några har varit med alltsedan 30-talet) - såväl i tidningar som Kalle Anka, Fantomen, Serieparaden, Witch som album typ Tintin, Prins Val-iant, Yakari eller de pocketliknande mangaböckerna - men Helena Magnussons forskning gäller det svenska.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons