Henrik Ennart:”Risk att glutenfritt avslöjas vara vanlig skräpmat”

Henrik Ennart

Glutenfritt har blivit en het modediet. Det finns både bra och dåliga sidor med det. Populära trender brukar ha kort livslängd, men för de 140 000 svenskar som verkligen inte tål gluten är besvären ingen dagsslända.

Publicerad
I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

Foto: TOMAS ONEBORG
Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Foto: TOMAS ONEBORG
Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Foto: LEIF R JANSSON / TT
Annons

Glutenfritt håller på att ta över som dominerande modediet. Redan undviker mer än var tionde svensk gluten, enligt mätningar som United minds låtit göra.

Trendanalytikern Ingela Stenson beskriver glutenfritt som en tidstypisk ”fri-från”-trend. Vi betalar inte längre för något vi får. Vi betalar för att slippa få något. Ett annat aktuellt exempel är laktosfritt som pågått lite längre.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons