Vittne till Syriens uppror

TUCHOLSKYPRISET Beväpnad med sin skarpa iakttagelseförmåga, sin vassa penna och sitt samvete blev årets Tucholskypristagare Samar Yazbek, 42, en farlig fiende till Syriens regim. Hon kommer från samma religiösa minoritet som den styrande klanen Assad, men utsattes för dödshot från regimen som tvingade henne och dottern i exil. På nästa uppslag publicerar vi ett utdrag ur Samar Yazbeks bok.

Bitte Hammargren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Så fort det syriska upproret bröt ut mot Assadregimen i mars 2011 började Samar Yazbek resa runt i landet för att beskriva regimens övervåld och lyssna på människor som utsatts för belägringar, bombardemang och beskjutningar under massdemonstrationerna mot den diktatur som härskat i 40 år. Hon, som tidigare gjort sig känd för att ha brutit mot sociala tabun i sina romaner, blev nu ett aktivt vittne till syriernas uppror mot Assadregimen.

Samar Yazbek är alawit precis som klanen Assad. Men de flesta alawiter började se henne som förrädare. Flygblad spreds med grovt förtal och dödshot mot henne. Till sin hemstad Jableh vid Medelhavskusten kunde hon inte åka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons