Mode i trädgården genom två sekler

Efter vintersolståndet och julhelgen är det dags att börja drömma om våren. Landskapsarkitekten Åsa Wilke berättar i sin nya bok om den svenska villaträdgården och dess tidstypiska karaktär genom 150 år.

Publicerad
En blomsterrundel framför villan ger stark 1800-talsprägel. Denna villla ligger på Dalarö.

En blomsterrundel framför villan ger stark 1800-talsprägel. Denna villla ligger på Dalarö.

Annons

Drömträdgården för dagens villaägare är vildvuxen och gammaldags, gärna vid en sjö, med en porlande bäck eller en damm och ett romantiskt lusthus. Var tid har sina ideal och ingenting är en slump, inte heller i trädgårdssammanhang. Vilket den som tar sig tid att studera sammanhangen snart kommer fram till. Landskapsarkitekten Åsa Wilke har gjort just det, under många år, och presenterar sina slutsatser i boken Villaträdgårdens historia - ett 150-årigt perspektiv. Hon har funderat mycket kring det nymornade intresset för byggnadsvård.

– Vi jobbar med våra gamla hus, lägger ner hela vår själ i att välja rätt slags fönsterhakar och spröjsar i precis den färgskala som är tidstypisk och rätt för huset. Men staketet då? Och trädgården - gångarna, strukturen, växterna. Här finns en stor kunskapslucka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons