Räkans långa resa

”Svenska” handskalade räkor transporteras ända till Afrika för att skalas av billig arbetskraft. Enligt vissa räkproducenterna är det nödvändigt för att klara lönsamheten. Andra ­producenter anser att det är ”idioti” att frakta räkorna så långt.

Hanna Dunér
Publicerad
Annons

–Produktionen är en kostnadsfråga. Skulle vi mot förmodan få någon att skala våra räkor i Sverige, skulle ingen ha råd att köpa dem.

Sven-Eric Andersson, vd för Panartic som är en Skandinaviens största producenter av handskalade räkor i lake, förklarar att höga kostnader och brist på arbetskraft är skälen till att handskalning inte längre förekommer i Sverige. Med stigande råvarupriser på kallvattenräkor och ökad efterfrågan från länder som Kina och Ryssland, blir det mer lönsamt för företag med stora volymer att lägga skalningen i länder med lägre löner än i Europa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons