Analys
Redovisningsskandalen i Stora Enso drar fram gamla lik ur Wallenbergarnas ostädade garderob, som ABB och ”Pirres” pension. Och en parallell till Vattenfalls Nuonförvärv.
Wallenbergsfären har åter dragits in i en misstänkt bokföringsskandal. Portföljbolaget Stora Enso anklagas i SVT:s dokumentär ”Dubbel bokföring” i förra veckan för att löpande ha manipulerat sin bokföring under en lång rad år, vilket lett till otillåten utdelning och andra lagbrott. För den som har följt Stora Enso så framstår uppgifterna som mycket trovärdiga. Stora Ensos uttalande i media om att frågan är ”utagerad och utredd” utan att släppa ifrån sig den hemligstämplade rapporten stärker det intrycket.
I centrum för Stora Ensos problem står fiaskoförvärvet av amerikanska Consolidated Papers år 2000. Stora Enso betalade 40 miljarder kronor för det skrot som dåvarande koncernchefen Jukka Härmälä beskrev som skogsindustrins ”Rolls Royce”. Den nordamerikanska verksamheten, där även Storas gamla elände det kanadensiska bruket Port Hawksbury, gick dåligt redan från start och redan 2002 tvingas bolaget skriva bort hälften av goodwillen på 20 miljarder kronor. Någon motsvarande nedskrivning av dotterbolagsaktier i moderbolagets resultaträkning för samma år syns inte till.