”Det finns en baksida av myntet”

Konjunkturinstitutets (KI) ger en positiv framtidsbild som omsorgsfullt kompenseras av stora och knappt mätbara orosmoment. Av det är det lätt att tro att det kan gå precis hur som helst.

Publicerad
Annons

I huvudsak är det två faktorer som enligt KI har satt fart på den svenska återhämtningen. Dels har en expansiv ekonomisk politik lett till en högre efterfrågan innanför landets gränser, dels har läget i den svenska exportindustrin vänt till det bättre, vilket förklaras av högre offentliga utgifter i utlandet. Därför tror KI på en tillväxt på 3 procent under 2010.

Det finns dock en baksida av myntet. Även om stora räddningspaket och omfattande åtstramningspaket i flera europeiska länder lugnat marknaden, så finns det fortfarande många namnkunniga olyckskorpar som ser betalningsinställelser i ett eller flera euroländer som oundvikligt. Trots detta utgår KI från att krisen i Europa nu klingar av. Då Europa är Sveriges tveklöst viktigaste exportmarknad måste den högst osäkra framtiden där ses som en central brasklapp i KI:sprognoser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons