Språkkonstnären som råkade sälja

Ungdomlige Daniel Kehlmann, 32, är en vaken och djup kille. En före detta filosofi­student med inriktning på tyske überfilosofen Immanuel Kant. En mästare Kehlmann förberedde en doktorsavhandling om när han bestämde sig för att ägna sig åt skrivandet på heltid.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Men han var aldrig ute efter att bli bestsellerförfattare. Det bara råkade bli så. Världens mått (recenserad av Martin Lagerholm i SvD 5 oktober) är en ganska osannolik bestseller och inget mindre än en litterär sensation i hemlandet Tyskland. Eller Österrike. Daniel Kehlmann är medborgare i båda. Ett faktum som gör att han nu får åka på författarresor i regi av båda länders kulturinstitut. Det medför att han snart har mätt upp världen i lika hög grad som sina båda romanhjältar forskningsresanden Alexander von Humboldt och matematikern Friedrich Gauss.

Men när Daniel Kehlmann nu knäpper sin skepparkavaj mot svensk morgonkyla på Observatorielundens kulle med utsikt över Vasastan är han här i för att besöka Internationell författarscen på Kulturhuset, och för att göra media i sin svenske förläggares regi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons