Här är de tydligaste namntrenderna just nu

Flickorna har fått ett nytt favoritnamn medan pojkarna behåller samma som i fjol. Och prinsessan Leonore fick under det gångna året sex efterföljare i riket, visar SCB:s nya namnstatistik. SvD listar de senaste trenderna inom de svenska tilltalsnamnen – och låter namnforskaren Eva Brylla kommentera.

Publicerad
Annons

Det flicknamn som ökade mest under 2014 (med 59 procent) var Luna. Kan man kanske misstänka att J.K. Rowlings populära Harry Potter-karaktär, Luna Lovegood (i filmerna spelad av Evanna Lynch), ligger bakom succén? ”Om man inte går tillbaka i den egna släkthistorien blir valet lätt nu levande popidoler, skådespelare eller seriefigurer. Jag gissar att Luna är ett exempel på det senare från fiktionen”, säger Eva Brylla, namnforskare vid institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Klicka dig gärna vidare för fler svenska namntrender.

På pojksidan är det faktiskt just Harry som ökar näst mest med 39 procent jämfört med 2013, även om det inte finns med på rikets topp 10 (däremot på förstaplats på Gotland!). Två kända Harry's som kanske ha inspirerat är Harry Potter (spelad av Daniel Radcliffe i filmerna) samt prins Harry – båda sprungna från Storbritannien. ”Jag har efterlyst Harry. Tror att en viss Harry Potter kan spela in liksom den engelska prisen som ju är döpt till Henry men som i folkmun kallas Harry”, säger Eva Brylla.  

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons