Citat: Svenska ministrarna om Kina

Att Kina kan straffa länder man ogillar har Norge fått erfara. Efter att Nobels fredspris 2010 gick till dissidenten Liu Xiaobo blev det svårt för norrmän att göra affärer i Kina. Kina är Sveriges viktigaste handelspartner i Asien och svenska ministrar har under de senaste 20 åren varit försiktiga med kritik av mänskliga rättigheter i landet. SvD har lyft fram några uppmärksammade uttalanden.

Publicerad
Annons

Slående stabilt ”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”. Göran Persson till Ekot som statsminister i Kina 1996. Uttalandet utlöste en storm av kritik. De borgerliga partierna väckte en misstroendeomröstning mot regeringen.
Så säger Löfven om Kina nu, så sa Bildt då – bläddra.

Ingen etikett ”Vi tar upp frågorna på ett sådant sätt så det gör bäst nytta, för det är viktigt att tänka på resultatet”. Efter mötet med Kinas premiärminister Li Keqiang svarar Stefan Löfven på TT:s fråga om han under Kinabesöket tänker på sitt ordval så att det inte blir detsamma som när utrikesministern kritiserade Saudiarabien. Statsministern vägrar att kalla Kina för diktatur: ”Vi ska inte hålla på att sätta etikett i svensk utrikespolitik”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons