Burmas junta spelar med omvärlden

Juntans spel med omvärlden fortsätter medan folket i Burma kämpar för att överleva efter cyklonen. Ännu har bara hälften av de 2,4 miljoner drabbade nåtts av någon form av hjälp. Samtidigt uppmanar regimen de svältande att ”gå ut och fånga grodor”.

Bertil Lintner
Publicerad
Annons

Över en månad har gått sedan stora delar av Burmas kustområde ödelades i den värsta cyklonen som landet någonsin upplevt. Och två veckor sedan general Than Shwe, landets militäre ledare, lovade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att hjälparbetare från hela världen var välkomna att hjälpa katastrofens offer. Men än en gång tycks det som militärjuntan har brutit sina löften. Sist var det efter krossandet av de buddhistiska munkarnas marscher i september. Då sade juntan till FN:s specielle sändebud Ibrahim Gambari att man var beredd på en dialog med demokratirörelsens ledare Aung San Suu Kyi, som suttit i husarrest i flera år i sitt hem i den gamla huvudstaden Rangoon. En ”förhandlingsminister” utsågs och Gambari talade om ett genombrott och början på ”nationell försoning” i det ständigt krisdrabbade landet.

Men så hände inget mer. Och även Bans ”genombrott” börjar nu likna en upprepning av förra årets händelser. I tisdags medgav även FN att bara hälften av de 2,4 miljoner offren nåtts av någon hjälp. En del personal från FN och Burmas grannländer har släppts in, men deras rörelsefrihet är strängt begränsad. FN:s helikoptrar har fått landningstillstånd i Rangoon, men det är oklart om de får tanka där. De har också begränsat antal flygtimmar, vilket ytterligare försvårar hjälparbetet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons