Framtiden i Sverige

Allt fler från Europas länder i ekonomisk kris söker sig till Sverige. Mellan 2010 och 2012 fördubblades antalet personer från Spanien, Grekland, Italien, Portugal och Irland som har registrerat uppehållsrätt. Men Francisco Rodriguez Vita, ordförande i Spanska riksförbundet, uppskattar att 80 procent av nyanlända spanjorer befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Sara Lomberg
Publicerad
Annons

Fattigdom hotar var fjärde EU-medborgare enligt en ny rapport från EU-kommissionen. Förhoppningsfulla sydeuropéer packar väskor och flyttkartonger i jakten på ett jobb och allt fler sätter sitt hopp till Sverige. Drygt 4000 personer från de ekonomiska krisländerna Spanien, Grekland, Italien, Portugal och Irland fick registreringar av uppehållsrätter godkända under 2012, enligt Migrationsverket. Det var en ökning med 55 procent från 2011 och en fördubbling jämfört med 2010. Och antalet sökande ökade under hela 2012. Samtidigt är alla aktörer som SvD Näringsliv pratar med överens om att mörkertalet är stort.

Francisco Rodriguez Vita, ordförande i Spanska riksförbundet, uppskattar att en så hög andel som 80 procent av spanjorerna befinner sig illegalt i Sverige just nu. Under sina 37 år i Sverige har han aldrig upplevt något liknande. Han beskriver situationen som desperat. Samma bild ger George Joseph, ansvarig för migrations- och flyktingfrågor i Caritas Stockholm, en katolsk hjälporganisation. De allra flesta som Caritas kommer i kontakt med är dessutom tredjelandsmedborgare från till exempel Latinamerika och Afrika och hamnar, även om de får sysselsättning, utanför statistiken över EU-medborgare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons