SCB: Rödgröna nära egen majoritet

Nu stiger valtempen – 9.30 på onsdagen lade SCB fram sin stora partisympatiundersökning. Den visar att de rödgröna utgör största block med 49,8 procent av stödet – mot 39,7 procent för Alliansen. Både S och M backar betänkligt. SvD:s Johan Augustin och Malin Ekman rapporterade.

Johan Augustin
Publicerad
Annons

09:14 Johan Augustin:
Hej, Klockan 09.30 presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, sin stora partisympatiundersökning. Omkring 9 000 personer har intervjuats via telefon, ett betydligt större urval än i andra undersökningar vilket gör att denna väger tyngre än alla andra. Den görs även under en längre mätperiod, en månad. Eller som SCB uttrycker det: ”Statistiskt vetenskapliga metoder och urvalets storlek garanterar hög kvalitet i de redovisade skattningarna”.
Frånsett frågan om vilket parti man skulle ha röstat på om det vore val i dag, ingår även frågor om inställningen till EU och EMU/euron. Resultatet av EU- och euro-frågorna redovisas om en vecka.
Partisympatiundersökningen genomförs två gånger per år, i maj och november, sedan 1972.

09:25 Johan Augustin:
En dag efter att Pisa-rapporten släpptes är det nu dags för SCB att visa den senaste partisympatiundersökningen där 9000 personer har intervjuats via telefon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons