ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Afghanskt val mot fiasko

Om en och en halv vecka avgörs andra valomgången av presidentvalet i Afghanistan. Det första valet ogiltigförklarades på grund av omfattande fusk, men förutsättningarna är inte bättre nästa söndag. Mycket talar för att valet blir ett misslyckande.

Jan Blomgren
Publicerad

Den andra valomgången blir en duell mellan de två som samlade flest röster i första valet, sittande president Hamid Karzai och utmanaren Abdullah Abdullah. Båda kandidaternas kampanjstab avslöjades med ett omfattande valfusk, vilket inte ökat tilltron till den kommande valomgången. Den annalkande vintern som gör vägar och stigar svårframkomliga innebär att det blir omöjligt att ta sig till vallokalerna. Dessutom har säkerhetsläget ytterligare försämrats.

Salam Rahimy, tidigare vice finansminister och idag ansvarig för medieorganisationen Saba, tillhör den stora gruppen pessimister. Han är glad att resultaten i första valomgången räknades om, eftersom det var uppenbart att det hade fuskats i så många vallokaler. Men han har ingen förståelse för att den andra valomgången måste ske så snart.

Laddar…