ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vinfynd som förgyller lönehelgen

Äntligen lönehelg! Bjud hem några vänner och fira att våren, trots bakslag, är i antågande. På söndag ställer vi om till sommartid. Bengt-Göran Kronstam välkomnar med viner som smakar mer än de kostar.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
1 / 11
2 / 11

2012 Rotari Brut Riserva
119 kr, nr 7567
Italien, Trentino-Alto Adige, torrt mousserande

Betyg: 6 av 6

Denna definitiva pionjär bland kvalitetsbubbel i budgetklass har kommit i skymundan bakom alla utmanare som vill vara med på köpfesten, men det har om möjligt fått Rotari att höja ribban ytterligare. Den nya årgången är tveklöst på topp med mycket imponerande och sällsynt prisvärda egenskaper. Doften är stor och öppen i väl utvecklad, karaktärsfull stil med diskret brödighet och matorienterad mineralton. Smaken är bred och mjukt fruktig, samtidigt stram och torr. Drick det till en sallad, till stekt fisk eller skaldjurspasta, till saffransdoftande fisksoppa, vinkokta musslor eller rentav till en dessert som apelsinsallad med vaniljglass och salta, rostade mandlar. Eller, helt enkelt, droppa i lite hallonsaft och unna dig en sprudlande fredagsfanfar.

3 / 11

2016 Brochet Facile Sauvignon Blanc
89 kr, nr 2267
Frankrike, vitt, rent & krispigt ekovin

Betyg: 6 av 6

Liksom Rotari har ”gäddvinet” utmanats å det grövsta av fula fiskar som inte skäms för att kopiera rakt av och gärna vill få dig på kroken. Att skapa är att stjäla, heter det ju, och framgång föder som bekant avund. Nåja, om inte annat håller konkurrensen också ambitionerna uppe och kvaliteten står sig gott även i denna årgång som just nu är på väg ut i butikerna. God, saftig och inbjudande doft med föredömligt diskret druvarom. Mjuk, god och mycket aptitretande smak med bra längd och vältyglad struktur. Finns även i fyndmässig storpack för opretentiöst vardagsbruk (244 kr/trelitersbox) och ska sanningen fram är detta en box som jag alltid har i kylen som matlagningsvin.

4 / 11

2016 Collevite Falerio Pecorino
79 kr, nr 2391
Italien, Marche, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Pecorino är en suverän, italiensk fårost, men också namnet på en druvsort med rötterna i mellersta Italien i allmänhet och Marche i synnerhet. Dess ursprung är nära tusenårigt och pecorino tros en gång ha introducerats av benediktinermunkar för att utgöra bas till nattvardsvin. Det låter förstås ädelt, men sanningen är att detta är en druvsort som måste tas på största allvar för att verkligen visa sin klass. Väl utgjord bjuder den både fräschör, jordprofil och en len rondör; tre egenskaper som bildar basen till ett klart intressant matvin. Smakprovet här har en dov, personlig doft och en torr, mycket kraftfull smak med klingande ren limesyra och mjukgörande fetma i varsitt hörn. Till saken hör att detta vin kommer att utvecklas rejält över tid och själv räds jag inte att spara det både ett och två år, innan jag serverar det till spaghetti vongole, ugnsbakad lax, schweizerschnitzel och varma, vegetariska rätter.

5 / 11

2015 Kloster Eberbach Riesling Spätlese
121 kr, nr 6257
Tyskland, Rheingau, vitt, milt & delikat

Betyg: 6 av 6

Det tyska vinet vilar historiskt sett på en fulländad balans mellan en distinkt fruktsyra och en mild, mjukgörande druvsötma som gör smakupplevelsen både unik och, i rätt sammanhang, högst matvänlig. En klassiker är "blå forell", men dessa halvtorra viner passar också förträffligt till kryddhet mat ur både det thailändska, indiska och kinesiska köket. Ett utmärkt stilprov har du här. Kloster Eberbach är en av Tysklands mest anrika egendomar, den miljö som fick bilda fond när Umberto Ecos mästerverk Rosens namn spelades in, men som framför allt är känt som en vinproducent av högsta rang. Till detta ska läggas årgången 2015 som håller toppklass i Tyskland med viner som förstärker allt det klassiska i form av fruktsyra och saftig druvarom. Smaken är mjukt avrundad och halvtorr med distinkt, grapefrisk fruktsyra i klassisk, välgjord och årstypisk stil som förför redan i dag, men också har djup nog att bottna först om ett tiotal år eller mer. Överraska dina smaklökar med ett vin som står på helt egna ben och förmår lyfta den kryddheta maten till nya höjder!

6 / 11

2015 Gewurztraminer Réserve Hennÿ
139 kr, nr 2176
Frankrike, Alsace, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Historien om när jag upptäckte att matjesfilé, serverad med brynt smör, rödlök, dill och potatis, kan smaka alldeles himmelskt med rätt vin har jag berättat många gånger och här är den dryck som leder till detta nirvana. Hemligheten ligger i en doft och smakprofil som är helt unik. Gewurztraminer är till synes fet och tung, men också med en kryddighet som vässar smakupplevelsen och ger både matjesfilén, klassisk choucroute och ugnsbakad kassler med tomat och vitlökssmör det mothugg som krävs. Stor, öppen och druvtypisk litchidoft. Kryddig, fet smak i klassiskt hållen, välgjord och unik stil. Det få vet är att detta vin dessutom utvecklas förbluffande med lagring. Då tonas kryddigheten ner och fruktsyran framträder i en elegant piruett som står sig sagolikt till en bit fläskkarré som grytstekts i ugnen med katrinplommon, riven ingefära och smålök.

7 / 11

2015 Ramos Reserva
243 kr/3 liter, nr 6139
Frankrike, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

I takt med att solen börjar värma närmar vi oss högsäsong för boxvinerna och lagom till pass kommer denna favorit då i ny årgång. Doften är mjuk och vänligt återhållsam med fruktig, saftig arom. Än mer lockande är smaken som är förträfflig, ren och väldefinierad med både stringens och saftig generositet. Tveka inte, detta är den bästa årgången på länge!

8 / 11

2015 Morgon
100 kr, nr 5106
Frankrike, Beaujolais, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

Stilmässigt spelar detta i samma tonart som boxen ovan, med mer fokus på fräschör än på alkohol och kryddighet. Det ska beaujolaisen ha all heder av och i längden är det denna smaktyp som passar flest och mest till mat som inte är överdrivet smakrik och karaktärsfull. Dit hör kyckling, lamm, gris och även stekt plattfisk, men det kan också vara en matig sallad med stekta fläsktärningar, raggmunk på klassiskt sätt (fast utan lingon) eller salsiccha i tomatsås. Klart druvtypisk doft med uppstramande och välgörande, diskret kritdammig mineralton. Smaken är lika lättdrucken som lättgillad med utmärkt, mjuk, saftig hallonfräschör som skärps till av en bra, uppstramande skalton.

9 / 11

2005 Faustino I Gran Reserva
179 kr, nr 2678
Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Här har du raka motsatsen till vinet ovan, så långt från druvsaften du kan komma efter mer än tio år mellan skörd och buteljering. Fast du behöver inte vara nostalgiker för att uppskatta detta anrika vinbygge med utmärkt, vital och inbjudande doft i klassisk, ändå tidsinställd och direkt förförisk stil. Smaken är som sig bör klart mogen och mjukt följsam i matvänlig och elegant, ytterst välgjord och ursprungstypisk stil – som gjord för klassiska grytstekar av vilt, lamm och fågel.

10 / 11

2015 Stellenbosch Reserve Vanderstel
129 kr, nr 4638
Sydafrika, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 5 av 6

Från det eleganta till det upproriska. Har du inte redan plockat fram grillen, så är det kanske dags denna helg? Det är ju så vi brukar komma ihåg att ställa om klockan till sommartid. Här har du i så fall ett vin som har den rätta glöden med stor, häftig och stramt smårökig arom. Tveklöst ursprungstypiskt med mycket ambitiös, sträv och stram smak i lång, egen, alkoholpräglad stil med målet satt på de hårdast träkolsgrillade köttbitarna. Grrr!

11 / 11

1977 Samalens
599 kr/50 cl, nr 384
Frankrike, armagnac

Betyg: 6 av 6

Ja, jag vet att rubriken lovar att tipsen här ska handla om druvans jästa saft. Men det som bjuds i denna flaska är så förbålt gott att jag tar mig friheten att vidga vyerna. Förresten är ju råvaran vin även i denna dryck, fast förädlad till ett destillat av världsklass. Så ljuvlig att varenda droppe kan vägas på guldvåg. En bättre avslutning på en festmåltid står inte att få, torrare än cognac och med större fokus på druva och jord än på fatlagringen. Men med fyrtio år på nacken har även det senare maximerats till fulländning. Samalens är helt enkelt enastående och ett tveklöst fynd i jämförelse med det mesta i ädel spritväg på Systemet.

Mer från Startsidan