Azeriska pengar bakom svenskt deltagande

Kritiken växer mot regimen i Azerbajdzjan som trappar upp sina kränkningar av mänskliga rättigheter. I juni arrangeras de olympiska Europeiska spelen i landet – av människorättsorganisationer kallat en prestigefylld pr-kampanj. Deltagande länder, däribland Sverige, får det mesta av notan betald av arrangören.

Martin Mederyd Hårdh
Publicerad
Annons

Nyligen dömdes människorättsadvokaten Intigam Aliyev till sju och ett halvt års fängelse. Veckan innan dess dömdes demokratiaktivisten Rasul Jafarov till sex och ett halvt års fängelse. Det är de senaste två i raden av journalister, människorättsförsvarare och politiskt oliktänkande som fängslats i Azerbajdzjan. Den 12 juni invigs de första Europeiska spelen i huvudstaden Baku – ett olympiskt mångmiljardprojekt som människorättsorganisationer menar att regimen använder för att försöka rentvå landets skamfilade rykte.

Enligt Amnestys senaste beräkningar väntar 22 samvetsfångar på rättegång, Human Rights Watch räknar till 35, medan rapporter inifrån landet talar om ett hundratal politiska fångar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons