Här finns världens bästa restaurang

Bröderna Joan, Josep och Jordi Roca driver El Celler de Can Roca som utsågs till världens bästa restaurang.
Bröderna Joan, Josep och Jordi Roca driver El Celler de Can Roca som utsågs till världens bästa restaurang. Foto: The World’s 50 Best Restaurants 2015, sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna, and onEdition Photography.

Sverige tappade på världsrankingen – och danska Noma är inte längre bäst. I årets upplaga av The World's 50 Best Restaurants blev Spanien den stora vinnaren.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Det var en besviken Magnus Nilsson som noterade att det bara blev en 25 plats för hans restaurang Fäviken – sex platser ner. Även Restaurant Frantzén tappade placeringar, från plats 23 ner till 31.

Noma i Köpenhamn som tog tillbaka sin första plats förra året fick åter ge sig. Och de passerades också av Massimo Botturas Osteria Francescana i Italien. Därmed återtog den katalanska restaurangen El Celler de Can Roca förstaplatsen. De tre bröderna Roca hyllades av många tillresta spanjorer. Joan Roca var ändå ödmjuk efteråt:

– Det finns så många fantastiska restauranger inte minst i de spanskspråkiga delarna av världen, men Asien kommer också starkt, vi kan inte annat än vara tacksamma för att så många gillar oss.

Joan Roca förklarade även att hemligheten till framgången för det spanska köket är att det inte finns någon hemlighet.

– Vi är istället mycket öppna med vad vi gör och delar gärna med oss av tankar och idéer – vi arbetar lokalt med råvaror och recept men vi tänker globalt när vi skapar.

En ny dansk restaurang, Relae i Köpenhamn, gick in på plats 45 och de blev samtidigt utsedd till den mest hållbara restaurangen och fick ett Sustainable Award. Albert Adriá, bror till El Bullis Ferran Adriá, hyllades två gånger. Dels för att hans tapaskrog Tickets gick in på 42 plats men framför allt för att han själv fick pris som bäste Pastry Chef – det vill säga konditor.

Bästa kvinnliga kock blev Hélène Darroze från Paris.

The World's 50 Best Restaurants | The best restaurants in the worldhttp://www.theworlds50best.com/
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons