ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Yvonne

En övertygande studie i mobbning

Backa teater tar sig an Witold Gombrowicz drama Yvonne från 1938 och förankrar tydligt pjäsen här och nu. Emelie Strömberg gör en nedtonad tolkning av den utfrysta Yvonne vars tystnad provocerar omgivningen.

Kristina Hermansson
Publicerad

Ett orange rum, med en bar i ena änden och gradänger runt ett kvadratiskt dansgolv med intensivt pulserande musik. Här regerar fyra unga i svarta festkläder. En lite äldre man på jakt efter burkar blir snart utsatt för deras hån. De dansar i hans luva, och publiken bjuds in att delta. En tjej på främre raden vill inte spela med. Hon ifrågasätts högljutt och låter sig motvilligt släpas upp på scenen. Det är Yvonne, huvudpersonen i Backas uppsättning med samma namn.

Mattias Andersson har satt tänderna i Witold Gombrowicz lätt absurda drama Yvonne, prinsessa av Burgund från 1938 – en socialpsykologisk studie i utfrysning och mobbning som gjorts till ungdomsteater förut. Anderssons version, Yvonne, är tydligt förankrad här och nu. Det sceniska rollspelet kompletteras med fragment av unga göteborgares skildringar av egna inre skavsår.

Laddar…