Kryddiga mustiga viner till höstens mat

Nu är hösten här. Solens och de lätta vita vinernas och roséernas tid är delvis förbi och det är dags att hälla lite kralligare viner i glasen.

Publicerad
Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid.

Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid.

Foto: JUREK HOLZER OCH LEIF R JANSSON
Annons
Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid.

Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid.

Foto: JUREK HOLZER OCH LEIF R JANSSON
Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid. Foto: JUREK HOLZER OCH LEIF R JANSSON

MER MUSKLER

Men vi ska inte bara dricka rött i höst. Naturligtvis kräver skaldjuren ett friskt och syrligt vitt vin – kanske en Chablis eller en Muscadet sur Lie från Frankrike. Och till drink kan man gärna dricka ett krispigt vitt vin – kanske en torr tysk riesling – till lite salta tilltugg. Rosévinet ska inte heller helt plockas in i garderoben. Till en het thairätt är det mycket bättre att plocka fram en smakrik rosé än ett rött strävt vin – oavsett årstid.

En mysig höstdruva att kika lite extra efter är shiraz, eller syrah som den ursprungligen hette när den bara hörde hemma i Frankrike. Rhônedalen är syrahs mecka i Frankrike. I dess norra del – Côte Rôtie, Hermitages, Crozes-Hermitage och Cornas – görs viner på 100 procent av druvan syrah medan den i floddalens södra delar blandas med upp till tolv andra druvsorter. Testa gärna Saint-Joseph Tradition, 149:-, 2007 från de norra delarna eller Xavier Chateauneuf-du-Pape, 219:-, 2008 från de södra. Båda är kanon till smakrik, rustik höstmat. Ett alternativ är samma druva men från Sydafrika, där den då ofta kallas shiraz. Alto Shiraz, 139:-, 2008 är ett nytt gott sydafrikanskt vin på Systembolaget.

Annons
Annons

En annan trevlig druva och en klassiker till vilt, framför allt viltfågel, är pinot noir. Självklart passar den också till mycket annat. Även här finns två vägar att gå. Klassiskt från Bourgogne i Frankrike, eller lite mer nyskapande från Nya världen. Skillnader finns. Medan vinerna från Bourgogne oftast har friskare syra och mer kärnbärig bärighet, är pinot noirvinerna från Sydafrika, Australien, Sydamerika och USA lite mer sötmogna och ofta lite kraftfullare i smaken. Kanske också lite mindre finstämda, men goda på ett annat sätt. Testa gärna Duette Premium Pinot Noir, 99:-, 2009 från Chile som har ny årgång.

Mulliga Riojor från Spanien, kryddiga sydamerikanska malbec-viner och viner på druvan cabernet sauvignon fungerar också bra på hösten. Ett knep är att ta hjälp av Systembolagets smakkategoriindelning. Kika gärna efter kategorierna kryddiga & mustiga och fruktiga & smakrika.

Hösten brukar bjuda på mer rustik mat. Kraftfullare rätter med mer smak, mer fett, fylliga rödvinssåser, mustiga svampstuvningar, rotfrukter och mycket vilt. Om vinerna ska passa perfekt gäller det att vi gör samma uppväxling även här. Vi byter ut de lättare, friskare, fruktigare och bärigare vinerna mot mer kraftfulla, smakrika, mer ekfatslagrade och strävare varianter.

Ut med de vita ur kylskåpet och in med de röda. Nej, jag skojar inte. Faktum är att ett av de vanligaste felen vi gör i Sverige är att vi serverar de röda vinerna alldeles för varma. Ni behöver inte ha rödvinet liggande i kylen, men stoppa in flaskorna en dryg halvtimme före middagen så kommer ni att märka skillnaden.

Annons
Annons

7 goda höstviner

Betyg: 5 av 6

Alto Shiraz

139:-, 2008, Stellenbosch, Sydafrika, 94400, Röda Fruktiga & Smakrika

Synd att grillsäsongen snart är slut. Här en shiraz med sval men lite eldig mörkbärig doft och smak av rostade fattoner och rökighet.

Betyg: 5 av 6

Allegrini

99:-, 2008, Valpolicella Superiore, Italien, 6010, Röda Kryddiga & Mustiga

Ny god årgång. Sval men mogen bärighet av blåbär, torkade russin, kryddighet och lätt fatton. Till kött, gärna med gräddiga tillbehör.

Betyg: 5 av 6

Saint-Joseph

149:-, 2007, Saint-Joseph, Frankrike, 94429, Röda Kryddiga & Mustiga

Smakrikt härligt vin med kärnbäriga toner, torr strävhet, pepprighet, fat och lakrits. Utmärkt till höstens kött, även vilt med krämiga såser.

Betyg: 5 av 6

Xavier

219:-, 2008, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 6267, Röda Kryddiga & Mustiga, Kan lagras

Fyllig och intensiv doft och smak med sval men saftig körsbärig bärighet, rostade fattoner och lakrits. Rejält smakrik och sträv. Till krämiga rätter.

Betyg: 4 av 6

Santa Ana

72:-, 2008, Mendoza, Argentina, 94375, Röda Fruktiga & Smakrika

Det är lätt att gilla detta vin. Solmogen, saftig mörk skogsbärsbärighet blandad med syrligare avslutning och lätta fattoner.

Betyg: 4 av 6

Château de Seguin

89:-, 2009, Frankrike, 3958, Röda Fruktiga & Smakrika

Bordeaux till en billig peng. Nya årgången 2009 är god. Svartvinbärig som en Bordeaux bör vara och med strävhet. Lite krämig mat rekommenderas.

Betyg: 4 av 6

Duette Premium Pinot Noir

99:-, 2009, Casablanca, Chile, 6602, Röda Kryddiga & Mustiga

Trevlig pinot noir från Nya världen med mörk solmogen bärighet, plommon och jordgubbar, med ektoner och strävhet. Bra vin till lättare kötträtter.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons