ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Att inte hinna med sliter ont på min själ”

Anneli Holmgren besöker Sivert Arctaedius i byn Karlsberg. Båda var med i SVT:s serie ”Sveriges bästa hemtjänst”. Sivert älskar att spela orgel och gör det fyra gånger om dagen. ”Om dom har tid att stanna spelar jag för dom”, säger han. 
Anneli Holmgren besöker Sivert Arctaedius i byn Karlsberg. Båda var med i SVT:s serie ”Sveriges bästa hemtjänst”. Sivert älskar att spela orgel och gör det fyra gånger om dagen. ”Om dom har tid att stanna spelar jag för dom”, säger han.  Foto: Elin Berge

Hemtjänstpersonal och läkare, poliser och sjuksköterskor. Paradoxalt nog kan empati och inlevelseförmåga göra att personal i människonära yrken blir sjukskrivna. Att möta andras lidande utan att ha tid att göra vad man kan blir känslomässigt stressande och kan leda till utbrändhet. En del kallar tillståndet empatitrötthet.

Agneta Lagercrantz
Publicerad

– Det är fruktansvärt att jag inte kan sitta ner och ge en varm kram och en varm hand, lägga armen om och fråga Hur mår du? Hur är det för dig? Hur känns det?

Anneli Holmgren figurerade mycket i SVT:s ”Sveriges bästa hemtjänst” under hösten. Hon är undersköterska i Vännäs och när hon berättar om 27 hembesök och 15–20 mils bilkörning på en dag glöder frustrationen i rösten. Att inte ha tid att stanna och lyssna på ångest och ensamhet kallar hon ”väldigt känslomässigt påfrestande” – för det är tvärtemot hur Anneli Holmgren fungerar som människa.

Laddar…